Ensemble 1585

Ensemble 1585



I efteråret 2020 lykkedes det midt mellem forskellige coronarestriktioner for Ensemble 1585 at indspille en CD i Ulkebøl Kirke i Sønderborg.

Ét år senere er udgivelsen en realitet, og CD-en kan købes som indstik i en lille booklet, forfattet af prof. Ulrik Spang-Hanssen fra november 2021 ved forlaget CDKlassisk og Olufsen Bøger.


Bestil CD-en og bogen

In Praise of Harmony HER







Det danske barokensemble blev stiftet i 2018 med anerkendte solister, der har specialiseret sig i barokkens ornamentik og drive hele livet. Ensemblet går imod vor egen tids trend med at skære alting ind til benet, og dyrker i stedet fyldighed i klangen, overdådig ornamentik og den uimodståelige rytmiske fremdrift, som er barokkens egentlige udtryk.


Tenor Markus Schäfer, professor ved Hannover Hochshule für Musik


Violinist Mo Yi, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium

Violinist


Ida Spang-Hanssen, freelance violinist og solist fra DJM


Cellist Gert von Bülow, tidligere professor ved Rostock Hochschule für Musik


Organist Ulrik Spang-Hanssen, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium


Organist (cembalo) Anne Agerskov, domkantor ved Aarhus Domkirke


-Internationale solister

-Dobbelt Continuo

-Improvisatorisk ornamentik

-Stor klang

-Medrivende bas


 

Curriculum Vitae


Mo Yi, violinist

Den dansk-kinesiske violinist Mo Yi er professor i violin ved Det Jyske Musikkonservatoriums klassiske afdeling i Aarhus. Hun har en omfattende koncertvirksomhed som solist og kammermusiker i Europa, Ukraine, Rusland og Kina. Hun har været tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium som violinunderviser siden 2013, fra 2015 som lektor. Siden 2014 er Mo Yi desuden gæsteprofessor i violin ved Universität der Künste Berlin, hvor hun har været tilknyttet siden 2004. Inden da var Mo Yi docent ved Musikhochschule Lübeck og ved Central Conservatory of Music i Beijing. Hun er også en efterspurgt underviser ved masterclasses i Europa, Israel og Asien.

Mo Yi er født i Wuhan, Kina, og fik sin første undervisning i violin som femårig. Hun tog sin masters degree i Beijing med højeste udmærkelse og blev i 1996 udmærket med Chinese Ministery of Culture Prize. Et stipendiat fra Deutscher Akademischer Austauschdienst bragte i 2000 Mo Yi til Tyskland, hvor hun studerede hos professor Nora Chatain ved Musikhochschule Lübeck. Desuden studerede hun historisk opførelsespraksis og barokviolin hos førende specialister inden for området, bl.a. i München og Paris.

Mo Yi har vundet adskillige priser og har indspillet for radiofonier i Tyskland, Holland og Danmark samt optrådt på både radio og tv i sit hjemland.


Markus Schäfer, tenor

Siden 2008 har Markus Schäfer været tilknyttet Hannover Hochschule für Musik som professor i sang. Gæsteoptrædener og koncertturneer har ført til samarbejde med Europas ledende orkestrer, festivaler og operahuse. Som lyrisk tenor har Markus et imponerende CV og ry med roller i Mozarts operaer, og som evangelist i J.S. Bachs passioner, og i det 19. århundredes store oratorier. Han har sunget under dirigenter som René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Frans Bruggen, Philippe Herreweghe, Paul McCreesh, Kent Nagano and Kirill Petrenko. Som fortolker har Markus Schäfer haft stor succes i New York (Lincoln Center), i Wien, ved Schubertfestivaler i Feldkirch og i Schwazenberg, i Wigmore Hall i London og ved Heidelberg Forårsfestival. Hans CDindspilninger har modtaget adskillige priser (herunder en Grammy for Matthæuspassionen af Bach under ledelse af Nickolaus Harnoncourt). Markus Schäfer studerede først kirkemusik i Karlsruhe og i Düsseldorf ved Armand Mc Lane. Dernæst operastudier i Zurich hvor han også debuterede og begyndte sin karriere. Herefter fulgte perioder som medlem af Staatsoper Hamburg og den tyske opera ved Rhinen i Düsseldorf.


Gert von Bülow, cellist

Den fremtrædende danske cellist, gert von Bülow, har siden sin debut i 1967 været aktiv som solist med et stort repertoire, også omfattende ny dansk musik. Hans medlemskab af Salzburger Solisten har medført en udstrakt europæisk turnévirksomhed. Gert von Bülow studerede på det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvor han debuterede allerede som 21årig. Herefter fulgte studier ved Gregor Piatigorsky i Los Angeles og ve Pierre Fournier i Geneve. Hans karriere som solist og kammermusiker begyndte på festivaler i Europa, Brasilien, Canada og i Fjernøsten. Hans samarbejdspartnere var musikere som Paul Badura-Skoda, Joerg Demus, Nelson Freire, Michail jurowski, Karl Leister, Vladimir Mendelssohn og Norman Shettler. Gert von Bülow har indspillet klassisk og moderne repertoire for Danmarks Radio, og der findes 24 værker, som er dedikeret til Gert af komponister som Vagn Holmboe, Yngve Jan Trede og Svend Westergaard. I 1992 var Gert en af grundlæggerne af The International Chamber Music Academy of Kronberg i Taunus i Tyskland. I 1994 stiftede han Edison-Trio sammen med violinisten Ya’akov Rubinstein og pianisten Frank-Immo Zichner. I 1995 tiltrådte Gert som professor i cello, kammermusik og historisk fortolkning ved Hochschule für Musik und Theater Rostock i Tyskland.


Ulrik Spang-Hanssen, organist

Ulrik Spang-Hanssen er født i København og er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus (NB Royal Academy of Music Aarhus) hos domorganist Anders Riber. Han tog organisteksamen herfra med topkarakterer i 78 og debuterede fra konservatoriets solistklasse med glimrende anmeldelser i 81. Han har ydermere studeret hos Gaston Litaize i Paris og hos Jacques van Oordmerssen i Amsterdam; endvidere har Jesper Bøje Christensen fra Schola Cantorum i Basel været en stor inspirationskilde. Ulrik Spang-Hanssen har spillet utallige koncerter i hele Europa og i USA, både som solist og akkompagnatør, og han har indspillet mere end 35 Cd’er i eget navn, blandt andre Carl Nielsens, Buxtehudes, Hartmanns og Mendelssohns samlede værker for orgel. Han har medvirket i radio- og TV-udsendelser i 20 lande og er i øjeblikket stærkt optaget af romantisk opførelsespraksis hvilket, udover de allerede nævnte indspilninger, har ført til de første tre Cd’er i en Rheinberger-serie, begyndende med koncerterne for orgel og orkester i samarbejde med Den böhmiske Kammerfilharmoni og den engelske dirigent Douglas Bostock, med hvem han også har indspillet englænderen Malcolm Arnolds orgelkoncert, der ikke har været indspillet før, og Händels orgelkoncerter op. 4. Senest har USH udgivet Matthesons ”Der brauchbare Virtuoso” og Händels sonater for violin og continuo sammen med sine to kolleger i ”Trio Corelli”, Elisabeth Zeuthen Schneider og Viggo Mangor, sange fra Hugo Wolfs ”Spanisches Liederbuch” i Regers orgeltranskription sammen med den berømte tyske tenorsanger Markus Schäfer, Rheinbergers værker for orgel og violin i samarbejde med Kim Sjøgren, Elgars orgelværker samt en dobbelt-CD med Händels orgelkoncerter op. 7 med Randers Kammerorkester og deres chef David Riddell. Spang-Hanssen blev i 83 organist ved Vor Frue Kirke i Assens på Fyn og kombinerede denne stilling med lærerstillinger ved konservatorierne i Odense og Århus, indtil han valgte at koncentrere sig om lærer- og solistarbejdet i form at et professorat ved Det Jyske Musikkonservatorium. Han har givet adskillige mesterkurser i udlandet i mange af Europas hovedbyer og ved flere betydningsfulde universiteter i USA. Udover sine aktiviteter som klassisk organist er Ulrik Spang-Hanssen endvidere en velkendt og særdeles aktiv jazzmusiker, i de senere år fortrinsvis som Hammond-orgelspiller, i hvilken egenskab han har spillet med adskillige førende musikere på feltet og indspillet flere CD’er.


Ida Spang-Hanssen, violinist                         

Ida Spang-Hanssen (f. 1987) påbegyndte sin musikalske udvikling som 6-årig i Assens Musikskole. Som 17-årig blev hun optaget på Det Jyske Musikkonservatorium hos professor Kim Sjøgren og flyttede i 2010 til Berlin, hvor hun studerede på Universität der Künste hos professor Jan Tomes. I otte år har Ida med base i Berlin samarbejdet med adskillige professionelle ensembler og orkestre i Tyskland, indtil hun i 2018 flyttede til København. Hun færdiggjorde i 2012 sin kandidatuddannelse ved Det Jyske Musikkonservatorium efter et års studier hos Michael Malmgreen. I 2020 debuterede Ida fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium efter studier hos violinprofessor Mo Yi. Ida Spang-Hanssen er en særdeles aktiv orkestermusiker og kammermusiker, bl.a. med Trio Spang-Hanssen sammen med orgel-professor Ulrik Spang-Hanssen og cellisten Mette Spang-Hanssen.


Anne Agerskov, organist                                      

Anne Agerskov (f.1989) er domkantor og organist ved Aarhus Domkirke. I oktober 2017 debuterede hun fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun har studeret ved professor Ulrik Spang-Hanssen og domorganist Kristian Krogsøe. I perioden fra 2014-2020 har hun haft organistembedet ved Sct. Marie kirke i Sønderborg, herunder som dirigent for Sct. Marie Kirkes Motetkor og fra sommeren 2016 har hun været ansat som underviser i orgel på MGK i Sønderborg. I januar 2017 blev hendes første orgelelev optaget på konservatoriet. I foråret 2016 har hun studeret et semester i Paris ved professor Eric Lebrun på Conservatoire de Saint-Maur-des-Fossés og har desuden i sin studietid deltaget i mesterkurser med bl.a. Ludger Lohmann, Christoph Schöner, Anders Johnson, Winfried Bönig, Bjørn Andor Drage og Michele Croese. Anne har spillet koncerter i Sverige, Tyskland, Frankrig, Italien og Schweiz og medvirket på continuo i Sønderjyllands Symfoniorkester. Hertil kommer hendes medvirken i forskellige kammerensembler. I december 2018 udkom Annes første CD under titlen ’Gåsemor – Eventyrmusik for orgel’ med Duprés Deuxieme Symphonie og Annes egne transskriptioner af Debussys Suite Bergamasque og Ravels Ma Mere L’Oye (Gåsemor).